vrijdag 16 september 2011

De beruchte levenslessen

De bel gaat. Terwijl je opstaat om de deur open te doen vraag je je af wie het zou kunnen zijn, en je hand grijpt naar de klink. De deur is open en ja hoor, je ziet het. Daar staat LevensLes.
Ze komt brutaal binnenlopen om jou even een situatie voor te schotelen waarin jij zelf moet uitzoeken hoe het nou precies zit, en wat je hiervan moet leren. Alsof iemand een tweepersoonsbed af komt leveren die nog in elkaar gezet moet worden, het voor de deur neerzet en jij zelf mag uitzoeken hoe je het naar boven gaat krijgen en of de schroefjes wel compleet zijn.

Ontdekking. Omdat een levensles daar vaak vroeg of laat mee begint. Verschillende ontdekkingen, positief en negatief.
Een begin of het einde. Het besef van bepaalde situaties, situaties die je vormen. Een situatie die je leert te verlaten, of te verwelkomen.
"Omdat ieder mens ze door moet maken om verder te kunnen".

Maar hoe, is mijn vraag nu, kom je door een levensles?
Een mens is al gecompliceerd genoeg en moet met zoveel dingen rekening houden. Wanneer je
iets niet op de juiste toonhoogte je keel uit krijgt kun je in een fractie van een seconde mensen kwetsen, je respect kwijt zijn of organiseer je een miscommunicatie.
Hoe ging dit vroeger? Het enige wat zij ontdekten tijdens hun levenslessen waren nieuwe middelen om hun voedsel neer te halen en daar vervolgens geen enkel schuldgevoel bij te ervaren of erger nog: er een trauma aan overhouden.

Ik schrik wakker terwijl ik nog bij de deur sta met de deurklink in mn handen en besef mij dat terwijl LevensLes plaatsnam op de bank, ik haar niet eens een drankje heb aangeboden en gelijk begon te brainstormen over hoe een mens dit nou het beste kan aanpakken zonder enige complicaties.
Hoe kom je door een levensles? Door LevensLes rustig uit te laten praten en naar haar te luisteren, zo zullen er vanzelf oplossingen je pad kruisen die je helpen jouw levensles goed door te komen.

"Dus LevensLes, iets te drinken dan maar?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten